İŞ PROGRAMI


İNŞAAT

İŞ PROGRAMI



Proje ne zaman başlamalı, ne zaman bitmeli ve geçen bu iki zaman dilimi arasında ne zaman hangi işi yapmalı sorularına verilebilecek cevap, ne zaman kaç kişi ile ve ekipmanla çalışılması gerektiğinin tespiti, bütçenin ve nakit akışının oluşturulması ve daha birçok proje detayı yapacağınız iş programı ile ilgilidir.

Projelerin profesyonel bir iş mi yoksa amatör, el yordamı ile yapılan, bir sonraki adımın ve sonuçların tahmin edilemeyeceği, anı anlık değerlendirerek yanlış kararlar alınan işler mi olacağının en önemli belirtisi o işin önem verilerek, her aşaması düşünülerek, tüm proje katılımcılarının ortak değer ve en öncelik verdiği iş programlarının var olup olmaması ile ilgilidir.

İş programları işin ne zaman başlayıp, ne zaman biteceği sorusunun cevabını verdiği gibi, işin devam takviminde ne ile karşılaşılacağı, projeye ne tür kaynakların ne zaman gerekli olacağı, nasıl bir satın-alma ve hizmet alımı takviminin yapılacağı, ne zaman kaç kişi ile çalışılmasının gerekli olduğu, hangi işin bir diğerinin öncüsü yada artçısı olduğu gibi temel sorulara da cevabını vermektedir. İyi bir iş programı olmayan projeler tüm bu temel sorulara cevap veremezler ve tüm bu süreçlerde yaşanması muhtemel olan yanlışları adeta bir çığ gibi üzerlerinde bulurlar.

Doğru bir iş programının olmaması demek işin doğru bir bütçesinin çıkarılamayacağı, nakit akışı, sözleşme yönetimi gibi konularda da ilerleme kaydedilemeyeceği anlamına gelir. Yatırımcı, müşteri yada patronlarınıza söyleyeceğiniz şeylerin doğruluğu tartışılır olacaktır. Doğruları söyleme şansınız tüm proje parametrelerini aklınızda ne kadar ileriye taşıyabileceğiniz ile sınırlıdır.

İş programlarını oluşturmak kadar, yönetici ve diğer personelin bu programın varlığını kabul etmeleri, uygulamaları, sapmaları zamanında görerek müdahale etmeleri, alacakları her karar öncesi bakılması ve irdelenmesi gereken bir temel kavram olduğunu içlerine sindirmeleri de o kadar önemlidir. İnşaat sektöründe, gerçekten projenin ortak paydaları gözetilerek oluşturulmuş iş programlarını bahsettiğimiz şekilde önem veren yönetici bulmak çok kolay değildir.

İş programları, projenin tüm detayını, yapım metodolojisini yansıtmalıdır. Eksik, acemi yapılmış iş programları da projeyi aksatacaktır.

İş programlarınızın yapılması ve güncellenmesi konusunda sizlere her türlü desteği vermeye hazırız.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ERKEN BETON DAYANIMI SAĞLAMAK İÇİN BETONA YAPILAN KATKI İLAVESİ VE MİX DİZAYN DEĞİŞİKLİĞİ

LİBYA DA BİR SENE