BÜTÇE VE MALİYET




İNŞAAT

BÜTÇE & MALİYET



Ne yazık ki projelerimize ayırabileceğimiz kaynaklarımız sınırlı.  Yatırımcılarımız ne kadar güçlü ve büyük olursa olsun, projelerin zarar etmesi, belirlenen bütçenin üzerinde gerçekleşmesini kabul etmeyeceklerdir. Proje yöneticisinin en büyük kabusu bütçesini aşması olmalıdır.

Yapılan iş programına göre oluşturulan takvim, dizayn parametreleri, seçilen kaynak ve malzemeler ve tüm proje parametreleri bir araya gelerek, doğru işçilik ve genel gider hesaplayarak, planlama takvimi içersin de değişebilecek olan finansal parametreleri doğru tahmin ederek ortaya doğru bir bütçenin çıkarılması projenin en önemli yönetim aşamaları arasındadır. Bütçe oluşturulurken, dizaynın, müşterinin şartnamelerin ve diğer proje bileşenlerinin gereksinimleri dikkate alınmalıdır. Bütçe de kabul edilmiş olan birim fiyatlar ve seçimler, projenin yürütülmesi esnasında ciddiyetle takip edilmelidir. Bütçe hesapları detaylı ve iyi düşünülmüş maliyet analizlerine dayandırılmalıdır. Her projenin kendine has, daha önce karşılaşılmamış bir çok maliyeti olabilir. Atlanılacak her detay proje yöneticisini içinden zor çıkılır, prestij kaybettiren bir noktaya getirecektir.

Her ne kadar  bütçe doğru oluşturulsa, tüm detaylar dikkatle incelense bile, süreç içersin de bütçeden sapmalar meydana gelebilmektedir.  Böyle bir durumda hemen umutsuzluğa kapılıp, yenilgi kabul edilmemelidir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ERKEN BETON DAYANIMI SAĞLAMAK İÇİN BETONA YAPILAN KATKI İLAVESİ VE MİX DİZAYN DEĞİŞİKLİĞİ

LİBYA DA BİR SENE